Zenica: Prihvaćeni zahtjevi radnika Željezare

Na sastanku koji je održan u zgradi Vlade ZDK dogovoreno je da će radnicima do 30. januara biti isplaćena sredstva, a premijer Fadil Novalić rekao je kako potpisivanje sporazuma nije bilo pod pritiskom

Radnici Željezare okončali su blokadu magistralnog puta M-17 nakon 8 sati, a nakon što je održan sastanak predstavnika radnika s federalnim prermijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem u Zenici na kojem je dogovoreno da će radnicima do 30. januara ove godine biti isplaćena njihova potraživanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku koji je održan u zgradi Vlade ZDK dogovoreno je da će radnicima do 30. januara biti isplaćena sredstva, a premijer Fadil Novalić rekao je kako potpisivanje sporazuma nije bilo pod pritiskom.

“Mi ovo ne smatramo pritiskom niti pristankom pod pritiskom, jer smo se 26. decembra ovdje dogovorili da podupremo socijalno stanje sa 350.000 KM, otvaranje stečajnog postupka i otvaranje nove firme koja je trebala da hrani neke subjekte ovdje među kojima je ArcelorMittal i rudnik. Došlo je do nepovjerenja da će se to dogoditi i prihvatamo novo stanje. Zahtjevi su drukčiji, isplata zaostalih plata, isplata otpremnina i da se za 64 radnika urade neka rješenja i to iznosi oko 3.464.353 KM. To su novi zahtjevi na koje smo pristali i obavezali smo se da će biti realizirano preko stečajnog upravnika 30. januara 2018. godine riješiti taj problem na ovaj novi način”, rekao je Novalić.

“Nije bilo sporazuma. Sporazum je bio drukčiji i odustali smo od tog puta i nalazimo se na novom putu. U budžetu neće biti sredstava, a kako ćemo izvršiti naše obaveze, to je naš problem. Ovo neće biti budžetska sredstva”, rekao je Novalić.

“Sada ima stečajni upravnik koji bira saradnike. Mi smo donijeli zaključak da se šalje finansijska policija i da se istraži ovaj slučaj. Zašto smo došli u ovaj položaj? Očito je da postoji neka krivnja i treba istražiti sve i vidjeti šta se desilo”, rekao je Novalić.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je kako radnici Željezare nemaju više potraživanja od Željezare.

“Radi se o stečajnom postupku i stečajni upravnik bira svoj tim. Radnici Željezare nakon ovog sporazuma nemaju više šta tražiti od Vlade. Mi ćemo do sutra pripremiti način na koji će biti realizovane ove stvari, a predstavnici radnika će potpisati jedan akt da nemaju više potraživanja od Vlade FBiH”, rekao je Džindić.

Avdija Halilović, predsjednik sindikata radnika Željezare rekao je kako su mnogo trpili, ali i da će sigurno to vrijediti. 

“Žao mi je što smo morali trpiti glad, čekajući ovo. Ali sigurno će vrijediti. Ovo su zahtjevi koje radnici traže jer nemamo više strpljenja. Ovo bi trebalo zadovoljiti radnike jer su oni to delegirali, a ja sam samo predstavnik. Ako će ovo biti istinito, i da će biti zbrinuti 1. februara kad odu na biro imat će svoje plate, svoje otpremnine, ovi koji su u penziji imat će penzije. Ako federalna vlada otvori novu firmu, neka pozovu koga hoće da radi. Keka naprave novu firmu da Zenica ne ostane bez 200 radnih mjesta. U stečajnom postupku ide uvezivanje staža i ima nekih stavki koje se otvaraju. Mi smo namirili radnička potraživanja, to je 13 plata i otpremnine. Ono što stečajni postupak otvara, poput uvezivanja staža, to neka ostane stečajnom upravniku, ako treba od imovine koja je velika da namiruje”, rekao je Halilović, naglasivši da će, ukoliko se nekim slučajem ovo ne dogodi, radnici ponovo izaći na ulice, ali da će večeras zbog potpisivanja ovog sporazuma radnici odblokirati put. 

Nakon potpisivanja sporazuma u zgradi Vlade ZDK, predstavnici radnika uputili su se na magistralni put M-17 gdje su ih, uz ovacije i slavlje, dočekali radnici koji su ovu saobraćajnicu držali u blokadi više od 7 sati te uz euforične povike “Pobjeda, pobjeda” proslavili potpisivanje sporazuma s federalnom vladom o ispunjenju njihovih zahtjeva.

Radnici Željezare u nekoliko navrata blokirali su brojne saobraćajnice, te su u ponedjeljak stupili u štrajk glađu tražeći da im se ispune zahtjevi za isplatom 13 zaostalih plaća, otpremnina te uvezivanjem staža.

Pratite nas

REDAKCIJA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Begov Han. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
REDAKCIJA
Pratite nas

REDAKCIJA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Begov Han. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

error: Sadržaj je zaštićen !!