ZDK – Za organizaciju i izgradnju poslovnih zona 887.000 KM

Okončan je javni poziv Ministarstva privrede ZDK-a za dodjelu subvencija za organiziranje i izgradnju poslovnih zona u ZDK-u. Ugovore ukupne vrijednosti 887.000 maraka sa predstavnicima sedam lokalnih zajednica potpisao je resorni ministar. Maksimalan pojedinačni grant za gradnju poslovne zone i izradu projektne dokumentacije je 160.000 maraka, a ova će sredstva lokalnim zajednicama biti doznačena naredne sedmice.

Od pokretanja programa 2009. do ove godine za podršku izgradnji poslovnih zona u ZDK-u izdvojeno je više od pet miliona maraka, jer je stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta jedan od strateških Vladinih ciljeva.

Sredstva su osiguravana iz prihoda od koncesija.

– Odlukom Vlade 70% od koncesija transferišemo lokalnim zajednicama, 30% ostaje u našem proračunu i današnjim danom tih 30% opet smo vratili u lokalnu zajednicu – kaže Zlatko Jelić, ministar za privredu u Vladi ZDK-a (HDZBiH).

– Žao mi je što sve općine na području ZDK-a nisu stekle uslove da dobiju finansijska sredstva, ali je važno napomenuti da je značajan broj općina aplicirao, ispunio uslove i da u prosjeku po 150.000 KM po poslovnoj zoni će biti implementirano u ovoj godini – istakao je Mirza Ganić, premijer ZDK-a (SDA).

Sedam od devet prijavljenih lokalnih zajednica ispunilo je uvjete javnog poziva za dodjelu ovih sredstava. Neke su ranije upravo gradnjom poslovnih zona ostvarile dinamičniji privredni razvoj. U Općini Usora ističu značajan rast broja uposlenih, nove proizvodne kapacitete i investitore bilježe i u poslovniom zonama u Zenici i Tešnju.

– Kako mi radimo te analize, kretalo se od 760 do 780 uposlenih na području Općine Usora. Prema zadnjem gledanju 1.980. Znači, nepune 2.000 je uposlenih i dobrim dijelom je to ulaganje upravo u zone – naglasio je Zvonimir Anđelić, načelnik Općine Usora (HDZBiH).

– Naša Poslovna zona već sada broji 1.200 zaposlenih. Imamo preko 85 privrednih subjekata, taj ćemo kontinuitet i nastaviti. Već sada imamo u Poslovnoj zoni Zenica 1 ugovorenih preko milion KM radova – navodi Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika Zenice za privredu.

– Zapravo, imamo utrku s privrednicima ko će prije investirati, ko će prije graditi poslovnu zonu. Zaista smo u utrci s vremenom i prostorom koji treba stvoriti za dalje širenje proizvodnih kapaciteta – istaknuo je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj (SDA).

Osim Zenice, Tešnja i Usore, subvencije za izgradnju ili projektovanje poslovnih zona dobile su i općine Maglaj, Visoko, Vareš i Žepče.

 

 

federalna.ba

Pratite nas

REDAKCIJA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Begov Han. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
REDAKCIJA
Pratite nas

REDAKCIJA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Begov Han. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

error: Sadržaj je zaštićen !!