Potraga za dječakom Ibrahimom i dalje bez rezultata

Sto dvadeset pripadnika entitetskih struktura civilne zaštite, gorskih službi spašavanja, specijalne policije Zeničko-dobojskog kantona, vatrogasaca, raftig i kajak klubova, građana naselja Begov Han i Željezno Polje, nažalost, nisu pronašli dječaka iz Begovog Hana, koji je prije pet dana upao u nabujali potok. Najopsežnija akcija potrage bit će nastavljena i sutra.

 

videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Dnevnik 2)

 

Na ušću Mračajske u rijeku Bosnu danas obučeni spasioci i brojni volonteri u potrazi za šestogodišnjim dječakom za kojim se traga od 14. maja. Vremenske prilike danas na strani spasilaca, akcija prethodno dobro isplanirana, područje potrage označeno.

– Napravili smo plan, ekipe su krenule odavde, iz Želeće, Zavidovića, Doboja. U suštini hoćemo danas da, kad kažemo ovo smo pretražili da tu sigurno nije tijelo, da možemo ići dalje ako se slučajno ne nađe – priča Admir Barjaktarević, načelnik GSS Zavidovići, koordinator akcije.

– Trenutno imamo oko 120 ljudi i potraga se vrši ponovo od ušća rijeke Mračajske u rijeku Bosnu pa sve dolje ispod Maglaja, Doboja. Uključeni su, također, Republički centar RS-a, njihova civilna zaštita – navodi Blaženka Ravnjak, pomoćnica načelnika za poslove Civilne zaštite Općine Žepče.

Na terenu na djelu vještine i iskustva pripadnika gorskih službi spašavanja i dragocjeno poznavanje terena lokalng stanovništva. Pretragu otežava bujna vegetacija, ali i cijela ostrva smeća.

– Radim s potražnim psom Šmekijem. Tu smo da pregledamo jedan dio terena – priča Mario Demirović, pripadnik GSS stanica Sarajevo.

– Nivo Bosne je pao, a ono što otežava uslove je da je još ostala mutna voda i vidljivost je loša. Još nije moguće podvodno ronjenje ili istraživanje pod vodom – kaže Ekrem Tuka, SRK Bosna Zenica.

Na Bosni danas sedam čamaca s posadama, na 16 kilometara njenih obala desetine spasilaca i volontera civila. Kasno popodne svi su se povukli sa terena. Nažalost, i sutra će biti na istom zadatku. 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!