Borci u Zenici nastavljaju blokadu M-17 i u toku noći

ZENICA – Više desetina demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida koji su jutros blokirali magistralni put M-17 na ulazu u Zenicu kod petlje u Blatuši poručili su da će i tokom noći u blokadi držati ovaj putni pravac, sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune, javlja Anadolu Agency (AA).

Demobilisani borci koji su ovaj putni pravac blokirali jutros oko 11 sati traže ispunjenje zahtjeva, a to su jedinstveni borački registar, boračke naknade i ukidanje finasniranja boračkih udruženja, njih oko 1.600. Kako bi izdržali hladno vrijeme, borci su naložili vatru kako bi se ugrijali te uz pjesmu krate vrijeme koje provode na blokadi puta, a koja je izazvala saobraćajni kolaps na području zeničke regije.

Na području ZDK, saobraćaj je blokiran i u Donjoj Golubinji na putu Zenica – Žepče te u Karušama, na putnom pravcu Maglaj – Doboj.

Senad Emušić, bivši pripadnik 7. muslimanske brigade, rekao je kako su borci došli ovdje da se bore za svoja prava.

“Došli smo ovdje da se borimo za naša prava koja su nam uskratili naši komandanti i ministar (Salko Bukvarević, ministar Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, op.a.). Bukvarević, koji se oglušio na naše pozive, koji je mislio da mi nećemo ništa uraditi, da ćemo gledati 20 godina kako oni i njihova djeca troše naše pare, gdje im se daju donacije, a svojoj djeci daju naše pare. Istrajat ćemo 10 dana ako treba, nema povlačenja. Ostajemo dok se ne riješe naša pitanja, a zna se, to je prvo novčana naknada, registar boraca i ukidanje finansiranja boračkih udruženja. Neka se oni finansiraju iz svojih para jer to vode komandanti i koji imaju neka primanja, tu nema demobilisanih boraca bez primanja”, rekao je Emušić.

Na pitanje kako borci podnose hladnoću, s obzirom da je u Zenici temperatura oko -10 stepeni Celzija, Emušić kaže kako će borci izdržati sve za svoja prava.

“Na Vlašiću je bilo minus 20, ovo je ovdje ljepota, kao da sam na moru. Nimalo se ne žalim, obučeni smo normalni, mi smo borci i neka ne misle da ćemo popustiti bez obzira na hladnoću. Mi njima poručujemo da odavde nećemo otići, ne damo našu Bosnu koju smo mi odbranili i koju smo im mi dali”, rekao je Emušić.

Emušić je boravio i osam mjeseci u kampu boraca ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

“Bio sam i gore, pregovarali smo s njima i potpisali i sporazum s Ministarstvom za boračka pitanja. Slagali su nas i prevarili. Nisam dobio jednokratnu pomoć, tu su nas htjeli obmaniti, jer u sporazumu piše da bi nas svaki mjesec trebali isplaćivati sa 20% prosječne plate u Federaciji. Svi tamo su naši izdajnici”, rekao je Emušić.

Sutra bi u Zenici trebalo biti i upriličeno obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, a borci su poručili da će i na obilježavanju pokušati ukazati na probleme s kojima se susreću.

Borcima su pružili podršku i članovi brojnih udruženja građana koji su došli na mjesto blokade.

error: Sadržaj je zaštićen !!